Misschien heb je nu een abonnement met een telefoontoestel of bel je prepaid en heb je gehoord van een sim only abonnement. Wat is eigenlijk een sim only abonnement en is het wat voor jou?

Hieronder leggen we uit wat sim only precies is.

Wat is sim only precies?

Sim only betekent letterlijk alleen een simkaart. Een sim only abonnement is dus een abonnement zonder een telefoontoestel. Je krijgt bij een sim only abonnement alleen een simkaart die je in elke willekeurige simlock-vrije telefoon kunt stoppen. Een sim only abonnement is een stuk goedkoper dan een abonnement met telefoon. Dus als je geen nieuwe telefoon nodig hebt maar wel regelmatig belt en van het internet gebruik maakt kun je een sim only abonnement afsluiten. De verschillende providers bieden sim only abonnementen met verschillende bundels belminuten en data. Bovendien kun je tegenwoordig ook een sim only abonnement afsluiten met de mogelijkheid om elke maand te kunnen opzeggen, zodat je er niet één of twee jaar aan vast zit. Je kunt dus een abonnement kiezen dat helemaal bij je past en nog voordelig is ook.

Wat is een sim kaart?

Toen eind jaren ’80 de mobiele telefoon zijn intrede deed moest er worden nagedacht over een netwerk voor mobiele telefonie. Hoe kon je zien wie er belde en met welk netwerk? Hiervoor werd de sim kaart bedacht. Sim is een afkorting van ‘subscriber identity module’. Met de simkaart kun je verbinding maken met het mobiele netwerk. Op het simkaartje is namelijk een hele kleine computer geprint. Dat is het goudkleurige vlakje wat je op de simkaart ziet. Deze mini computer heeft een processor en een geheugen, en kan gegevens zoals telefoon nummers en sms-berichten opslaan en zelfs telefoongesprekken versleutelen zodat je niet afgeluisterd kunt worden.

Is een sim only abonnement wat voor jou?

Als je geen nieuwe telefoon nodig hebt, of als je nog heel even wilt wachten op het nieuwe model van je favoriete merk, dan kan het interessant zijn om een sim only abonnement af te sluiten. Een andere reden kan zijn dat je maar tijdelijk in Nederland bent. Vaak wordt dan aangeraden om voor prepaid te kiezen, maar als je bijvoorbeeld voor je werk redelijk wat moet bellen en internetten, dan is een sim only abonnement wat je maandelijks kunt opzeggen een heel stuk voordeliger. 

Refurbished smartphones en sim only

Je kunt tegenwoordig ook veel leuke refurbished smartphones kopen. Veel mensen kopen na 2 jaar weer een nieuwe telefoon en doen hun oude telefoon weg. Deze telefoons worden helemaal nagekeken en waar nodig gerepareerd zodat ze zo goed als nieuw zijn. Bij een refurbished smartphone kun je dan een sim only abonnement afsluiten.  Met een refurbished telefoon en een sim only abonnement ben je een stuk goedkoper uit. 

Kun je ook alleen een sim only abonnement afsluiten voor data?

Er zijn niet alleen sim only abonnementen voor telefonie en sms, maar ook voor data. Bij de meeste providers kun je ook een sim only abonnement alleen voor data afsluiten. Je kunt de simkaart dan bijvoorbeeld in een speciaal hotspot kastje stoppen van Huawei. Daarmee kun je thuis je eigen hotspot maken, zodat je met al je apparaten gebruik kunt maken van dezelfde internetbundel.

Je kunt zelfs een sim only abonnement afsluiten met onbeperkt internet. Er zijn nog niet veel providers die dat aanbeden, momenteel zijn dat alleen Tele2, T-Mobile en Robin Mobile.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top