Als je nu een prepaid nummer hebt en je zit eraan te denken om over te stappen naar een sim only abonnement, waar moet je dan op letten? Hieronder leggen we je uit wat de verschillen zijn tussen prepaid en sim only en waar je aan moet denken als je de overstap wilt maken. 

Het verschil tussen prepaid en sim only

Zo op het eerste gezicht hebben prepaid en sim only wel heel veel van elkaar weg. Het verschil zit hem in de duur dat je aan de provider gebonden bent. Bij sim only sluit je een abonnement af. Dat kan een abonnement zijn van 1 of 2 jaar of van een maand. Dat abonnement sluit je af op basis van hoeveel belminuten en data jij denkt te gaan gebruiken, en aan dat abonnement zijn vaste maandelijkse kosten verbonden. Als minder verbruikt dan waarvoor je een abonnement hebt afgesloten, moet je toch het volle abonnementsgeld voldoen. Bij prepaid koop je een hoeveelheid belminuten en/of data tegoed van een bepaalde provider. Je maakt gebruik van het netwerk van deze provider totdat je gekochte tegoed op is. 

Bij prepaid betaal je dus van te voren en zit je alleen voor het tegoed dat je hebt gekocht vast aan een bepaalde provider, en bij sim only betaal je een vast bedrag per maand en zit je de looptijd van je contract vast een je provider.

Is er prijsverschil tussen prepaid en sim only?

Er is een verschil in prijs tussen prepaid en sim only. 

Als je kijkt naar bellen dan zie je het volgende verschil in kosten:

  • Bellen met prepaid: 10 cent per minuut. 
  • Sim only abonnement met belbundel van 100 minuten: 6 cent per minuut. 
  • Sim only abonnement met belbundel van 300 minuten: 2,3 cent per minuut.

Dat scheelt dus aanzienlijk als je prepaid belt of met een sim only abonnement.

Datzelfde geldt ook voor data. Doorgaans kost data gebruiken van je prepaid tegoed 15 cent per MB. 

Prepaid tegoed 1000 MB: 15 Euro. 

Prepaid databundels 1000 MB: 10 Euro. 

Sim only abonnement 1000 MB: 7 Euro

Je kunt uit de bovenstaande vergelijking opmaken dat hoe meer data of belminuten je inkoopt, hoe goedkoper het wordt. Dus als je maar af en toe of heel onregelmatig belt of data gebruikt kun je prima af met prepaid. Maar als je veel belt en veel data verbruikt, kun je beter overstappen op een sim only abonnement. Dat is een stuk voordeliger.

Hoe stap je over van prepaid naar sim only

Voordat je overstapt is het raadzaam om eerst naar je eigen gebruik te kijken. Hoeveel bel je? En hoeveel data verbruik je in de maand? Als je voor jezelf bepaald hebt hoeveel belminuten en data je per maand nodig hebt dan kun je mobiele providers gaan vergelijken. Op deze site kun je lezen wat de verschillen zijn tussen de verschillende providers en de sim only abonnementen die ze aanbieden. Bedenk ook hoe lang je een abonnement wilt laten lopen. Hoe langer de looptijd van je contract, hoe goedkoper het bellen en internetten wordt. Maar je bent minder flexibel, omdat je niet tussentijds van provider kunt wisselen. 

Overstappen van prepaid naar sim only bij dezelfde provider

Meestal is het overstappen naar een sim only abonnement van dezelfde provider geen enkel probleem. Vergeet niet om nummerbehoud aan te vragen. Je kunt dan gewoon dezelfde simkaart blijven gebruiken. En dat is wel zo makkelijk omdat je dan je adressenlijst niet kwijt bent. 

Omdat je dezelfde simkaart blijft behouden kun je vaak zelfs het resterende prepaid beltegoed meenemen naar je sim only abonnement. Je ziet dat dan later verrekend op je factuur. 

Overstappen van prepaid naar sim only bij een andere provider

Als je naar een andere provider overstapt dan krijgt je een nieuwe simkaart. Dat betekent dat je voordat je de oude simkaart uit je telefoon haalt, je eerst alle contactgegevens van je simkaart moet kopiëren naar je telefoon. Anders ben je dat kwijt. Omdat je een nieuwe simkaart krijgt kun je ook het resterende beltegoed niet meenemen. Zorg daarom dat je al je belminuten en data opmaakt voordat je een sim only abonnement afsluit, want anders ben je ook dat kwijt.

Het is wel mogelijk om bij het over stappen naar een andere provider je telefoonnummer te behouden. Neem dan voor de zekerheid je oude simkaart mee, zodat het simkaartnummer kan worden afgelezen. Het kan een paar werkdagen duren voordat het nummerbehoud is geactiveerd, houdt daar dus rekening mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top