Kroes vindt dat netneutraliteit in Europese wet moet worden opgenomen

Neelie-Kroes-netneutraliteitTot nu toe heeft Neelie Kroes zich altijd vrij neutraal uitgelaten over het doorvoeren van netneutraliteit in Europa. Vanmorgen heeft ze het Europees Parlement details gegeven over het tweede deel van haar pakket aan voorstellen met betrekking tot de telecommarkt. Hierin heeft ze zich ook uitgelaten over de netneutraliteit in Europese landen. Tot nu toe is netneutraliteit alleen in EU-lidstaten Nederland en Slovenië gegarandeerd via de wet. Voor de andere burgers geldt dat er beperkingen zijn met betrekking tot het gebruik van internetdiensten die voorheen alleen via het mobiele netwerk beschikbaar waren. Denk hierbij aan bellen via Skype en het versturen van korte berichten via WhatsApp. Een universele wet wat betreft netneutraliteit moet deze restricties in geheel Europa opheffen.

Geen onderscheid in type dataverkeer

Mobiele telefoonproviders merken dat mobiel internetverkeer zorgt voor een vermindering in afname van tradiotionele diensten. Ze kiezen er daarom voor om voor bellen en berichtgeving via internetapplicaties andere tarieven te hanteren dan voor regulier dataverbruik, zoals het bezoeken van een nieuwssite via je browser. Innovatie, transparantie, keuzevrijheid en concurrentiebevordering staat aan de basis van de voorstellen die Kroes gaat indienen. Iedereen zou zonder problemen van internetdiensten gebruik moeten kunnen maken.

Voor de Nederlandse mobiele telefoongebruiker zal er in eerste instantie weinig veranderen. Netneutraliteit is namelijk in Nederland al enige tijd toegevoegd. De concurrentie die hierdoor ontstaat zorgt ervoor dat goedkope, all-inclusieve abonnementen (waaronder veel voordelige sim-only abonnementen) in Nederland mogelijk zijn. Wel moet het wisselen van provider een stuk gemakkelijker gemaakt worden volgens Kroes. Het blokkeren van diensten of stilzwijgend voortzetten van contracten moeten het overstappen naar een voordeliger abonnement nooit in de weg zitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *