Eerste model van eerlijke telefoon ‘FairPhone’ gepresenteerd

FairPhoneHet Nederlands initiatief FairPhone wil een eerlijke mobiele telefoon op de markt brengen. Het project wordt onder meer gesteund door Waag Society, Vodafone en KPN. Als alles volgens planning verloopt zal de eerste FairPhone in september verschijnen. De Nederlander Bas van Abel startte het initiatief, nadat hij geïnspireerd was door de documentaire Blood in the Mobile (2010).

Met het project wil Bas van Abel een telefoon op de markt brengen waarbij geen mensen worden uitgebuit ten behoeve van het productieproces. De grondstoffen voor de productie zijn eerlijk verkregen en niet afkomstig uit conflictgebieden. Het project werd vorig jaar al gepresenteerd. De FairPhone wordt dit jaar nog beschikbaar gesteld via de website van FairPhone. Het doel is om de telefoon in 2014 ook via retailers te verkopen. De telefoon wordt los verkocht voor een bedrag van 325 euro. Wanneer er 5.000 telefoons besteld zijn, kan de productie beginnen. De telefoon leent zich uitstekend voor een sim only abonnement, omdat de telefoon niet met contract geleverd wordt.

Specificaties van FairPhone bekend

De FairPhone wordt uitgegeven met het besturingssysteem Andriod. Gebruikers hebben de keuze om andere Operating Systems te gebruiken bij de telefoon. De FairPhone heeft een dual-sim slot en 1,2 Ghz quad-core processor van Mediatek en een scherm van 4,3 inch groot. De telefoon heeft verder een 8-megapixelcamera en is voorzien van een accu van 2000 mAh. De telefoon wordt in een minimalistische verpakking geleverd. Dat houdt in dat er ook geen oplader en extra kabels geleverd worden. Op deze manier wordt er geen overbodig afval gegenereerd bij het leveren van de telefoon.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *